Wat zijn halskettingen

Een halsketting is een sieraad dat wordt gedragen om de nek. Zowel aan de achterkant als de voorkant en van voren dicht tegen de hals of iets verder ervan af.
De halsketting is in verschillende lengtes te krijgen. De standaard lengtes lopen vanaf 36 cm (strak om de hals) tot zo'n 90 cm. Een ketting zonder slotje zal al gauw 1,6 tot 1,9 meter lang zijn. Deze worden enkele malen om de hals geslagen.
Meer over diverse sieraden.

Hangers

Aan de ketting zit soms een hanger. Vroeger was het vaak een touwtjes met een hanger eraan, maar tegenwoordig is de hele ketting meestal van een (edel)metaal gemaakt.
De kleur van de ketting wordt vaak aangepast aan de kleur van de hanger. Dit is zo met metalen (zilver, goud enz) maar zeker ook als er kralen gebruikt worden voor de ketting.

Vormen

Er zijn diverse vormen van halskettingen. De sieraden kunnen een eenvoudig kralensnoer zijn met allemaal dezelfde afmetingen en kleur. Meerdere snoeren aaneen van verschillende lengte. Een in dikte varierende ketting waarbij de dikkere kralen dan onderin komen te hangen. Ook eenvoudige kettingen die in elkaar gestrngeld worden komen voor.
En met de mode worden ook nog eens vaak combinaties gebruikt, waarbij het niet vreemd is om twee of drie kettingen gelijktijdig te dragen.

Op deze website worden de meeste kettingen gemaakt van op draad geregen kralen. Met soms een hanger eraan die het geheel afwerkt.